Siirry pääsisältöön

DIY siideri omenoista alkaen

Pitkästä aikaa postaus. Niin monta DIY projektia käynnissä, että pitää herättää tämä historiikki. Siiderin lisäksi puuhastelen tällä hetkellä saippuan, luomukosmetiikan ja juurileivän parissa. Niistä lisää myöhemmin.

2016 keväällä puhuttiin siskon kanssa että olisi aika kiva tehdä itse siideriä ja yksi mökkimatka 4h sitten keskusteltiin ja tutkittiin aihetta. Ja kuinka ollakkaan, 2016 on loistava omenavuosi. Kaikki puut kantaa omppuja oksat vääränä, niin myös mun vanhempien puut. Sain heiltä "tilauksesta" 48kg omenoita, juuri satokauden alusta. Noin 70-80% Valkea kuulas- lajiketta ja loput jotain tunnistamatonta syysomenlajiketta, jossa vähän punaista kyljessä.

Tutkin tarkemmin siideriohjeita täältä ja tilasin myös kirjan Craft Cider Making. Menemättä kovin syvälle prosessiin, niin virheen mahdollisuuksia on lukuisia, mutta huolellisella tekemisellä ne voi välttää ja ripaus onneakin tarvitaan, ettei mehu homehdu/ käy etikaksi /etc.

15.8.2016 kävin Heikinlaakson mehuasemalla avaamispäivänä teettämässä ompuista mehut. 48kg tuotti 29 litraa mehua.




Illalla laitoin käymisastian kuntoon ja siiderin tekeille. Tarvittavat välineet ja aineet:
- käymisastia, mitä laadukkaampi sen parempi. Tämän erän kokeilin kaupan peruspöntöllä, jonka sain vanhemmilta kotiviinikäytöstä poistettuna ja tarpeettomana
- vesilukko
- lappo
- hiiva. Valitsin kaverin suosituksesta samppanjahiivan Lalvin EC-1118. Seuraavaan erään kokeilen siiderihivaa tai valkkarihiivaa, jotta siideristä ei tulisi niin extraBrut vaan hedelmäisempi maultaan.
- omenamehu
- ominaispainomittari
(-ph-liuskat)
Ostokset tein Vantaan Myyrmäestä Viinimaailmasta, joka olikin mielikuvitusta kutkuttava kauppa. Siellä asiointi saattaisi johtaa kotipanimohifistelyyn :D

Mittasin alkuun 20 asteisen mehun ph:n (n 3) ja ominaispainon (n 40).
Tämä ominaispaino johtaa noin 4,5-5% alkoholipitoisuuteen. Taulukko löytyy mm kirjasta Craft Cider Making sekä tietty internetistä.





16.8.
Siideri pulputtaa harvakseltaan jo.

17.8.
Siideri pulputtaa ehkerasti n 5-10s välein

18.8.
Pulputus harvenee

22.-28.8.
Vimmaisa pulputus 2-3s välein.

29.8.-4.9.
Pulputus hidastuu n. 1krt/2min

5.9.
Pulputus vaimenee edelleen ja loppuu kokonaan 7.9.

10.9.
Pullojen pesu- ja desinfiointioperaatio. Hirvee homma.

Käymispönttöä en ollut kertaakaan avannut käymisen aikana ettei siideri hapettuisi. Viimein nyt avatessa vastaan hyökkäsi melkoisen pistävä-terävä haju, joka onneksi haihtui nopeasti.
Siiderin lappoaminen väliaikaisesti ämpäreihin. Ison pöntön pohjalle jäi reilu kerros mönjää eli kuolleita hiivasoluja. Ämpäreistä siideri sitten pulloihin ja korkit kiinni. Ominaispaino nyt 1,002 eli siideri on käynyt loppuun. Hiiva on siis syönyt kaiken luontaisen sokerin alkoholiksi.








Halusin kevyesti kuplivaa siideriä enkä still cideria, joten keitin kevyen sokeriliemen pullotuksen yhteydessä lisättäväksi. 5g/l sokeria joten 20l kokonaismäärään 100g sokeria ja vähän vettä joukkoon siirapiksi. (Siideriä siis prosessin aikana hukkaantunut möhnään/haihtumiseen yms noin 6l koska 3l otin ihan normijuotavaksi alussa.) Uusi sokeri muodostaa pulloissa hiilidioksidia eli kuplia hiivan syödessä sen.

Tuoreeltaan siideri on aika hyökkäävä, kuiva ja "vaativa". Parin viikon jälkeen jo inhimillisempi juotava ja nyt (30.10.2016) jo miellyttävä siemailujuoma.

Kustannus:
48kg *0,5e/kg= 24e
Pönttö, lappo, korkkilaite ilmaisia vanhemmilta <3
Pullot tutun kautta ilmaiset.
Hiiva, uusi vesilukko ja korkit = n 10e
Eli 20l siideriä noin 34e = 1,7e/l

Kommentit