Siirry pääsisältöön

Siideri vol2 vuosikerta 2017

Omenasato vuonna 2017 on kaikilla mittapuilla surkea, kuten koko kesä. Valkeakuulaat kypsyi noin kuukausi ennen vanhempien pihan muita lajikkeita. Kuudesta puusta 3 tuotti kunnolla satoa ja pari puuta oli aivan tyhjiä. Sain omenat poimittua kun valkeakuulaat oli jo pääasiassa maassa ja loput syyslaadut vielä napakasti puussa. 50kg tuli satoa mutta laatu ei ollut lähellekään viime vuotta. Omenat olivat myös vetisiä runsaasta sateesta johtuen. Lajikkeet noin 50/50 valkea kuulas/syyslajikkeet.


Käytin tällä kertaa Viinimaailman myyjän kehumaan 618701 siiderihiivaa, joka on heidän itse maahantuomaa tavaraa. Pussillinen 10g nesteytin 0,5dl lämmintä vettä noin vartin ajan. Ensi vuonna palaan taas Lalvinin samppanjahiivaan!

Omput mehustettiin 25.9. 45kg->23,5 litraa taas Heikinlaakson mehuasemalla Sipoossa. Hirvee lämpöaalto oli sit just syyskuun lopussa ja omenat poimin 23.9 ja vein asemalle jossa ne oli ulkona auringossa puolitoista vuorokautta.

Ominaispaino 1,042 josta tulee noin 5,5% siideri. Siideri alkoi heti käymään ja ekat pari viikkoa ahkeraan ja sitten hiipui.
Shiiiiiiit, unohdin laittaa vesilukkoon vettä, eli kerkesi vuorokauden olee hapen kanssa tekemisissä! Mahdollisesti tästä johtuen valmiissa siiderissä oli hiivahippusia:


30.10. aloitin pullotusoperaation. Hukkaa oli noin 4l.
5g/l sokerilisäys pulloon eli sokeriliemi 110g/20l.





Siiderin maku heti pullotuksen yhteydessä on hyvin mieto ja vetinen, lievä hiivan maku. Ei kovin onnistunut satsi! Lieko johtuu hiivasta vai hapettumisesta vai omenoista, ehkä kaikkien summa. Tästä tulee hyvää joulusiideriä ja siiderikastiketta... Ens vuonna uudestaan!

Kommentit